Fri frakt över 499kr
Fri frakt över 499kr - Leverans 1-3 dagar
Gustaf VI Adolf var Sveriges kung från 1950 till 1973, känd för sin dedikation till plikten och sitt stora intresse för arkeologi och konst. Han föddes in i kungafamiljen och genomgick en lång och framgångsrik militär karriär innan han blev kung. Under sin regeringstid bevittnade han Sveriges övergång från en monarki med reella befogenheter till en mer ceremoniell roll. Med ett liv som sträckte sig över nästan ett sekel, präglades hans resa av både familjelycka och personliga förluster.
Nedan följer en tidslinje som belyser viktiga händelser i Gustaf VI Adolfs liv.
Gustaf VI Adolf föds på Stockholms slott som prins av Sverige och Norge, samt hertig av Skåne. Hans föräldrar är kronprins Gustaf Bernadotte och Viktoria av Baden. Vid födseln firas han med en salut på 42 skott.
Gustaf VI Adolf tar officersexamen och blir underlöjtnant vid Svea livgarde. Han fortsätter sin militärutbildning och avancerar till kapten (ryttmästare) 1909. Samtidigt inleder han sina universitetsstudier vid Uppsala, där han utvecklar sitt intresse för arkeologi.
Gustaf VI Adolf gifter sig med prinsessan Margareta av Connaught i Saint George’s Chapel vid Windsor Castle. Deras förlovning ägde rum i februari samma år i Kairo, Egypten. Paret får fem barn mellan 1906 och 1916, inklusive Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan.
Prinsessan Margareta avlider av blodförgiftning och rosfeber. Gustaf VI Adolf blir ensam med fem små barn, den yngsta bara fyra år gammal. Det är en svår tid för honom, då han förlorar sin älskade hustru och tvingas ta på sig rollen som ensamstående förälder.
Gustaf VI Adolf gifter om sig med Lady Louise Mountbatten, tre år efter sin första hustrus död. De gifter sig den 3 november i St. James’s Palace i London. Tyvärr får de ett dödfött barn 1925 och inga andra gemensamma barn.
Gustaf VI Adolf blir kung av Sverige efter Gustaf V:s död. Han svär kunglig ed och håller minnestal över sin far. Hans valspråk blir ”Plikten framför allt”, och han blir den siste kungen med titeln ”Sveriges, Götes och Vendes konung”.
Gustaf VI Adolf blir hedersmedlem i British Academy för sina insatser inom arkeologi. Hans intresse för arkeologi och konst är vida känt, och han deltar i flera utgrävningar i Italien och Grekland. Hans samling av kinesisk konst är också berömd och ställs senare ut på Östasiatiska museet i Stockholm.
Gustaf VI Adolf medverkar i filmen ”Nils Holgerssons underbara resa”, där han spelar sig själv. Det är ovanligt för en kung att medverka i en film, och det visar hans folkkära sida. Samma år är han även med i viktiga militära manövrar och fortsätter att stödja svensk idrott och kultur.
Gustaf VI Adolf insjuknar i blödande magsår på sitt sommarresidens, Sofiero slott. Han opereras, men utvecklar komplikationer som lunginflammation och hjärtflimmer. Han avlider på Helsingborgs lasarett den 15 september, vid 90 års ålder, och begravs på Kungliga begravningsplatsen i Solna.
Sidan har skrivits med hjälp av följande källor:
Gustaf VI Adolf, 1882–1973, Kungahuset , hämtad 2024-04-25.
Gustaf VI Adolf, Wikipedia, hämtad 2024-04-25.
Gustaf VI Adolf, Historiesajten, hämtad 2024-04-25.
Flera svenska kungar