Myntalbum för 2-kronor

Svenska silvermynt 1876-1966

10-pack myntfodral

Passar 1-kronor – 25mm

10-pack myntfodral

Passar 2-kronor – 31mm

10-pack myntfodral

Passar 50-öre – 22mm

10-pack myntfodral

Passar 25-öre – 17.5mm

Myntpåse

50 mynt från olika länder

1. MYNTKAPSLAR

Myntkapslar utgör ett relativt billigt, lätt och säkert sätt att förvara dina mynt. Det är också det mest populära sättet att förvara mynt på. Vanligtvis säljs myntkapslar i paket om 100, vilket oftast är tillräckligt för de flesta nybörjare. Sedan kan man köpa fler när behov uppstår. Tänk bara på att kontrollera storleken på myntkapslarna för att säkerställa att de passar myntet du vill förvara.

2. MYNTALBUM

Myntalbum är ett oumbärligt redskap för varje myntsamlare. Det utgör ett mycket effektivt sätt att förvara mynt på, med tanke på att det inte tar upp så mycket plats jämfört med hur många mynt som faktiskt får plats i ett sådant album. Se till att kontrollera att plasten inuti albumet inte innehåller PVC, eftersom det kan skada dina mynt på lång sikt.

3. MYNTTUBER

Mynttuber är inte så populära eftersom mynten ligger tätt ihop, vilket kan repa och skada dem. Trots det är det ett effektivt sätt att förvara mynt av lägre kvalitet eftersom det tar minimalt med plats, till exempel i en låda. Jag skulle dock undvika att lägga mina finaste mynt i mynttuber; de är mer lämpliga för dubbletter eller, som jag nämnde tidigare, mynt av lägre kvalitet.

4. MYNTSLABS / MYNTHÅLLARE

Myntslabs, mynthållare eller myntfodral – oavsett vad du kallar dem – utgör det perfekta sättet att förvara det där speciella myntet i din samling som du verkligen värdesätter extra mycket. Slabsen är ganska stora, men de ger myntet en mer exklusiv känsla. Dessutom är det ett utmärkt sätt att betrakta myntet utan att behöva hantera det varje gång.

5. BOMULLSHANDSKAR

När man hanterar mynt är det oerhört viktigt att använda handskar för att undvika att överföra fingeravtryck, smuts eller fett från dina händer till mynten. Fingeravtryck syns kanske inte direkt på myntet efter att du har hållit i det, men med tiden kan de synliggöras. Även om det inte syns omedelbart är det något som du definitivt vill undvika, eftersom det kan minska värdet på myntet. Därför är det rekommenderat att skaffa ett par bomullshandskar innan du hanterar dina mynt.

6. FÖRSTORINGSGLAS

Ett förstoringsglas skulle jag personligen säga är ett måste för den som gillar att inspektera och samla på mynt, då det finns många små detaljer på mynt som kan vara intressanta att studera. Ibland kan det till och med hända att man upptäcker en variant av ett mynt som man inte kände till tidigare på grund av de små detaljerna.

7. MIKROSKOP

Ett mikroskop utgör en förbättrad och smartare version av ett förstoringsglas eftersom du vanligtvis kan ansluta det direkt till datorn och därigenom enklare studera på skärmen. Att använda ett mikroskop kan tyckas vara överdrivet och dyrt, men det finns många prisvärda alternativ som fungerar utmärkt för att studera mynt.

8. MYNTVÅG

En digitalvåg kan vara användbar om du är osäker på om ett mynt är äkta eller inte. Falska mynt är nämligen mycket svåra att matcha i exakt vikt med originalen. Att kunna kontrollera det exakta viktmåttet för ett mynt kan vara till stor hjälp om du känner dig osäker på dess äkthet. Visst kan falska mynt ibland ha samma vikt som originalen, men det är mycket ovanligt.

9. MYNTBÖCKER

För den som gillar att samla på olika varianter eller bara vill veta mer om ett mynt och dess värde är myntböcker ett absolut måste att skaffa. Även om det inte finns så många författare som skriver myntböcker i Sverige kan jag rekommendera tre stycken.

  1. Roberto Delzanno (ISBN 978-91-639-9469-2) – Har gjort en väldigt fin bok med de flesta svenska mynt som heter ”MYNTÅRSBOKEN 2022 – MYNT – SEDLAR – MEDALJER – 995-2021” som har både information och priser på alla mynt i boken.
  2. Archie Tonkin (ISBN 978-91-7244-256-6) – Har och gör varje år en liten mindre men väldigt bra bok som heter ”Myntguide NR56 2022-2023” där du kan hitta aktuella värderingspriser för både sedlar och mynt mellan 1873-2023.
  3. Christian Hamrin (ISBN 978-91-519-0713-0) – Har gjort en otroligt bra bok som innehåller många mynt som heter ”Mynten i Sverige Bernadotte-dynastin 1818-2018 med värderingspriser” som innehåller både information och värderingspriser om alla mynt i boken.

10. ANTECKNINGSBOK

En anteckningsbok kan verka tråkig eftersom du redan kan hålla koll på alla mynt genom att bara titta på dem. Ändå är det ett smart och säkert sätt att komma ihåg vilka mynt du har i din samling utan att behöva ta fram dem varje gång. Dessutom kan den användas för att skriva ner vilka mynt du planerar att köpa i framtiden.

 

Myntalbum för 2-kronor

Svenska silvermynt 1876-1966

10-pack myntfodral

Passar 1-kronor – 25mm